Kan man fira vegetarisk jul?

Mycket tyder på att det inte blir någon jul i år. Det kommer ingen snö, julskyltningen känns hafsig och rutinmässig, handeln minskar, julmusten är för första gången på allvar hotad av coca-colan och kalendern Romeo och Julia har glömt tomten på loftet.
Eftersom vi trots allt inte kan utesluta att det blir en jul ställer vi oss frågan:
Kan man fira vegetarisk jul? Blir inte det ett hån mot vikingarnas midvinterblot som julen vilar på? En av julens grundstenar är frosseriet och dess historia i norra Europa började med vikingarna. I Valhall spisades vareviga dag från den ständigt återuppstående Särimner. Denne Särimner var en gris. Är det möjligt att vikingakulturen hade levt vidare om grisen hade bytts ut mot en karott med sojabönor? Det är svårt att svara på. Men låt oss göra ett försök att väcka den vegetariska vikingen inom oss! Vegetarianism handlar inte om livsförnekelse. Det går att vara frodig även om man äter grönsaker.
De gräddiga och salta potatisstrimlorna smälter i gommen, mormor skickar just skålen med de härligt nyfriterade julfalaflarna, du spetsar ett par vitlöksmarinerade trattkantareller på din gaffel, mittemot dig sitter farbror Jan och myser – han har just blaffat på ett tjockt lager skånsk senap på vörtbrödet och söker glupskt efter brunkålen. På bänken i köket står ostbrickan, en tickande kulinarisk bomb som väntar på att brisera i din mun. Matglädjen är total, den vegetariske vikingen lever, julbordet är dukat:

Farbror Jan Janssons frestelse
5-6 medelstora potatisar
3 gula lökar
2 msk linneasmör
1,5-2 dl sojamjölk
Rödlöksmarinad

Gör stavar av potatis. Hacka lök. Smörj form. JJ har istället för ansjovis en marinad av rödlök.. Gör en bas av lite olja, vinäger och runda av med socker. Tillsätt salt, kryddpeppar, nejlika och ett lagerblad och smaka av. Resultatet ska vara en stark och salt marinad. Varva potatis och lökringar och häll sedan över sojagrädde och marinad. Grädda 200 grader i 40-50 minuter.

Julfalafel
125 g kikärtor, blötlagda i saften av en citron
2 msk färsk hackad koriander
2 msk hackad persilja
2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk korianderfrön
1 msk sesamfrön
2 tsk shoyu (sojasås)
Salt och peppar
Solrosfröolja
En klick saffran

Rensa och blötlägg kikärtorna över natten (10-12 timmar). Låt dem rinna av väl, skölj noga och låt rinna av igen. Mal kikärtorna till en pasta i en matberedare eller kvarn. Tillsätt citronsaften, färsk koriander, persilja och vitlök. Rosta kryddorna lätt i en stekpanna, krossa dem i mortel och tillsätt dem i kikärtsblandningen. Blanda alla ingredienserna i mixer eller matberedare. Krydda väl och forma bollar. Stek cirka fyra i taget. Lycka till!

Övrigt:
Rösti
Rödbetssallad
Rödkål, brunkål, surkål grönkål och brysselkål
Marinerade trattkantareller
Fyllda tomater (t ex linser eller ost)
Linsbiffar
Pajer
Humus och hembakat ljusare bröd
Hembakat bröd med russin och vörtkryddor
Ostbricka med kex
Ris a la Malta med jordgubbsylt
Julöl
Snaps

Faten plockas undan. Ljusen släcks. Lillebror Klas norpar den sista julfalafeln i köket. Kvinnorna trallar till Carolas Hej Mitt Vinterland. De äldre går mot finrummet och slår sig ner i soffgruppen. Ännu ett bord är dukat. Som om inte Ris a la Malta med jordgubbssylt vore nog finns här mängder av choklad, nötter, romindränkta russin i marsipan med smält choklad på, fikon, dadlar, apelsiner, ananas, clementiner, hemgjord knäck, kola, ischoklad, julkakor och pepparkakor. Från köket sprider sig doften av varm glögg in i rummet. Gästerna är dästa, men mormor, som minns tiden då julbordet fylldes av skinka, prinskorv, köttbullar och mycket mer utbrister nöjt:
- Visst är jag väldigt mätt. Men jag behöver inte sitta och stånka som förr.
Därefter tar hon en pralin och smackar ljudligt.
Farbror Jan, som just kommit in från verandan där han rökt cigarr, frågar:
- Är det någon som vill ha ett fikon?
Klas, som suttit lite för sig själv i ett hörn och hängivit sig åt den sista julfalafeln vilken han lagt i kindpåsen, tittar på klockan och säger:
- Nu är det väl Karl-Bertil Jonsson jul? Stäng av skivan!
Ja, precis så här trevlig kan julen bli. Men det handlar inte bara om mat. Det handlar om kultur också. För att inte jultraditionen ska fastna i sina former måste kraven och stressen minska. Låt spontaniteten och kreativiteten samverka med traditionerna. Först då kan ni slappna av och uppgå i ett härligt julrus. Med andra ord:
Skjut raketer, var jultomte och utveckla tomterollen, bär hatt och flottig skjorta, stjäl julgranar, rök cigarr, var ledande bland snapsvisorna och slå sönder snapsglasen, dra fräckisar, bada bastu och rulla dig i snön och slå dig själv med granriset, ragga hårt, köp överdådiga julklappar eller tillverka dem själv, bygg pepparkakshus, gör julglögg, ät surkål och släpp dig ordentligt!
När Karl-Bertil Jonsson luktat på glöggen och glasögonen immat kilar farbror Jan ner i källaren och sätter på bastuaggregatet. Hela familjen bastar. Plötsligt föreslår mormor att de ska rusa ut i trädgården och rulla sig i snön. Klas tjoar glatt och springer mot utgången, följd av de andra. I trädgården avfyrar Jan raketer. Grannen är ute och rastar hunden och går förbi ute på gatan. Han ser förundrad ut och försöker överrösta dånet från raketerna.
- Vad gör ni?
- Firar jul! svarar de i kör.
- Vad gör du? frågar mormor.
- Firar jul! svarar grannen.
Grannarnas konversation får oss att återgå till huvudfrågan: Går det att fira vegetarisk jul?
Precis som grannen med hunden känner vi oss osäkra huruvida det verkligen är möjligt. Kanske befinner vi oss mitt en brytningstid mellan gammalt och nytt. Kanske kommer våra barn och barnbarn med självklarhet fira vegetariska jular.
Magnus Gustafson och Pär Thörn
Publicerad i fanzinet Dackekuken, 2000