Oskar frilansar som tomte

Han är 16 år och hans mission är att sprida julglädje till barnen. Imorgon tar han på sig lösnäsa, glasögon utan glas, lösskägg och röd luva och delar ut julklappar till några familjer i Trosa.

- Det är viktigt att barnen får besök av en helt främmande gubbe som har presenter till alla, säger Oskar Lundberg.

När han sitter i soffan hemma i villan och pratar om sitt arbete som tomte påminner han lite grann om Tage Danielssons sagofigur Karl-Bertil Jonsson. Oskar tar inte från de rika och ger till de fattiga som Karl-Bertil. Men båda är lite lillgamla pojkar som iförda tomtedräkt vill skänka ljus och värme till alla på julafton.

Det ska sägas att det inte bara är idealism som gör att 16-årige Oskar arbetar som jultomte. Varje besök kostar 250 kronor och förra året besökte han två familjer. I år har Oskar satt upp lappar på anslagstavlor i hela Trosa och hittills har han fått en anmälan, men han räknar med att besöka minst en familj till. Pengarna som han får in bekostar hans egna julklappsinköp, berättar han. Oskars tomtefigur är en stor och mysig farbror, lite som en stor teddybjörn. Visst kan tomten fråga om barnen varit snälla under året, men han vill inte vara för sträng, utan istället förlåtande.

- Det är väldigt olika hur barnen tar till sig tomten. En del är blyga och jag vill inte skrämma dem, säger han.

En riktig tomte ska ändå ha lite pondus, och kanske kan det vara svårt för en 16-åring att uppfylla de förväntningarna. Förra året löste Oskar delvis det problemet genom att sätta på sig några extra tjocka tröjor under tomtedräkten.

Hittills har alla barn trott Oskar är den riktiga tomten.

- När jag spelar tomten känner jag mig gammal. Min dräkt ger mig status och alla tittar på mig, säger han.

Förra året ville familjerna bjuda Oskar på allt från godis till sprit men han tackade nej till alla erbjudanden. Han tycker inte att barnen ska behöva ge tomten någonting.

- Jag brukar förklara att tomtemor har gjort väldigt mycket julgröt, säger han.

Hos en av familjerna som Oskar besökte förra året fanns bara ett barn. Oskar tror att det var extra viktigt att han besökte den familjen.

- De hade ett barn i femårsåldern och jag tror barnet skulle ha märkt om pappan hade gått och köpt tidningen. Då hade barnet kanske börjat tvivla på om det verkligen var den riktiga tomten som kom, säger han.

Oskar tycker det är viktigt att barnen fortsätter fantisera kring tomten. Själv letade han efter tomtenissar i husets alla vrår när han var liten. Han kan dock tycka att tomtesymbolen utnyttjas i fel sammanhang. Oskar ogillade exempelvis reklaminslag där tomten fick ta samarin för att komma ner genom skorstenen.

- Samarin har inget med jultraditionen att göra. Däremot tycker jag det är okej att tomtar är med i Blossa-reklamen, säger Oskar.

Han är också kritisk till det nya företag som hyr ut jultomtar över hela Stockholms län.

- Det handlar bara om att tjäna pengar och inte om någon julglädje, säger han.

Magnus Gustafson

Publicerad i Södermanlands Nyheter 23/12-02