Hjälp till ett aktivt liv

Anne Hedström har tjänstgjort som arbetsterapeut i trettio år, varav tjugo på Herrgärdets familjeläkarmottagning i Västerås. Hennes arbetsuppgift är att hjälpa människor som på grund av sjukdom, skada eller medfött funktionshinder har svårt att klara sin vardag.
- Jag jobbar med patienternas aktivitetsförmåga. Jag hjälper dem att hitta sätt att klara det dagliga livets aktiviteter. Ibland är det träning och ibland är det hjälpmedel som behövs. Jag ger även råd om hur patienten exempelvis kan resa sig upp ur sängen på bästa sätt. Det är ett omväxlande arbete. Jag träffar väldigt många olika typer av människor. Det gäller att vara kreativ och hitta lösningar för varje individ. Man måste lyssna in hur människor lever. Man måste försöka nå patienten, annars är det ju meningslöst.
En tisdagsförmiddag i slutet av mars får Anne Hedström besök av en man som drabbades av stroke sommaren 2001. Mannen har även genomgått två hjärtoperationer. Dessutom har han nedsatt rörlighet och gripförmåga i höger hand till följd av ledsjukdomen artros. Han besöker fortfarande regelbundet såväl sjukgymnast som arbetsterapeut. I en mapp syns hur hans finmotoriska förmåga ökat stegvis genom åren. I början övade han på att göra enkla figurer med en penna. Vid de senaste besöken har han ställt upp och räknat ut avancerade matematiska tal på hela A4-sidor.
Den här dagen får han behandling med varmt vax runt händerna i tjugo minuter för att mjuka upp lederna och öka rörligheten.
En del som drabbas av stroke tappar självkänslan och motivationen och drar sig undan. Men den här patienten har tränat regelbundet i nästan fem års tid hos sjukgymnast och arbetsterapeut och gjort framsteg hela tiden. De senaste två åren har han kunnat arbeta halvtid som fysiklärare på sin gamla arbetsplats.
- Anledningen till att jag klarat mig så bra är helt och hållet arbetsterapin och sjukgymnastiken. Sedan jag fick blodförtunningsmedicin och andra läkemedel från min läkare så är det här jag har fått min vård. När det var aktuellt att min läkare skulle härifrån så stannade jag kvar. Jag hade ju min bas här med arbetsterapi och sjukgymnastik, säger han.
Samma förmiddag träffar Anne Hedström, tillsammans med en tolk, för första gången ett äldre par från Burma. Mannen var aktiv i motståndsrörelsen mot militärdiktaturen och i slutet av 1980-talet tvingades paret fly till Thailand. Med hjälp av stöd från UNHCR kunde de klara sitt uppehälle i grannlandet i 15 år. För ett år sedan kom de som kvotflyktingar till Sverige. Nyligen flyttade de in i en lägenhet i Bjurhovda.
Till en början blir mötet lite förvirrat eftersom paret tror att de ska träffa en läkare.
- De har inte fått något besked om det här. Kanske är det handläggaren på integrationsenheten som bokat den här tiden? säger tolken.
- Det här är totalförvirring, utbrister Anne Hedström och skrattar.
Mannen har ont i höfterna och kvinnan lider av sviter från en mopedolycka i Thailand. Därför har Anne Hedström med sig två rollatorer som hon demonstrerar inne i vardagsrummet. Kvinnan berättar sedan med hjälp av tolken att hon har svårt att sova och äta. Anne Hedström lovar att hjälpa henne att boka tid hos en läkare. Dessutom lovar hon att kontakta fastighetsägaren och se till att badkaret tas bort eftersom de tycker att det är svårt att kliva i där när de ska duscha.
På eftermiddagen besöker Anne Hedström en rullstolsburen kvinna i hemmet på Skallberget. Kvinnan lider av en neurologisk sjukdom som innebär att hon har svårt att kontrollera och koordinera sina rörelser. Hon jobbar halvtid på kontor och vill klara sig så mycket som möjligt utan hjälp från personlig assistent i hemmet.
- Det är viktigt för henne att klara sig själv. Men nu börjar hennes armar och axlar bli slitna, säger Anne Hedström.
Tillsammans med en sjukgymnast försöker hon kartlägga kvinnans dagliga rutiner för att ta reda på om det är möjligt att minska belastningen på axlar och armar. Efter att mötet pågått i en timme är det uppenbart att de inte når fram till patienten, som inte alls är redo för förändringar och som dessutom verkar besviken på att en tid som var inplanerad som träning istället används för samtal.
- Patienten måste få tid att fundera själv på sin situation. Hon hade egna förslag på hur hon skulle kunna höja ryggstödet på sängen innan hon stiger upp för att minska belastningen på armarna. Det är kanske någonting som hon skulle kunna gör annorlunda i alla fall, säger Anne Hedström under bilfärden tillbaka till Herrgärdet.
Magnus Gustafson
Västmannakontakt, nr 3, 2006

Fakta
Arbetsterapi
För de flesta patienter är arbetsterapi länken mellan sjukdomstid och vardagens aktiva liv. Arbetsterapeuten och läkaren kompletterar varandra. Läkaren arbetar diagnosorienterat för att bota och lindra sjukdom eller skada. Arbetsterapeuten är en av de yrkeskategorier som arbetar problemorienterat för att lösa eller mildra de aktivitetsproblem som sjukdomen eller skadan har medfört. Arbetsterapeuten har till uppgift att träna människor som på grund av en olycka, en sjukdom eller ett medfött funktionshinder har svårigheter att klara vardagen. Aktiviteter blir ett medel för att öka människans möjligheter att påverka sin livssituation – boende, aktiv fritid, lek, skola och arbete.
Arbetsterapeuten fungerar som en coach och inspirerar och förbereder patienten att hitta strategier att klara personlig vård, vardagens aktiviteter och fritid så självständigt som möjligt.
De flesta arbetsterapeuter arbetar på sjukhus och vårdcentraler samt på habiliterings- och rehabiliteringskliniker inom äldre och handikappomsorg.