Unga musikanter tar ton

Strax ska nioårige Timothy Ylinen och åttaårige Gustav Trybom stå uppe på scenen alldeles själva och spela var sin melodi på tvärflöjt. Föräldrar väller in i Scheeleskolans aula. Det klart att det är nervöst. Vad händer om de plötsligt tappar koncentrationen och tar fel ton? Går världen under då?

- Det är svårt att rätta till om man spelar fel. Det kan vara enklast att börja om från början, säger Gustav Trybom.

- Om man kommer av sig kan det vara bra att vänta ett tag och sedan försöka fortsätta spela, säger Timothy Ylinen.

Han har fått ett tips av sin mamma som kan lindra nervositeten.

- Hon säger att jag ska titta rakt fram när jag spelar.

Eleverna avlöser varandra med en minuts intervall uppe på scenen och varje uppträdande följs av massiva applåder från föräldrarna. En tjej ler för ett ögonblick, ja nästan skrattar, medan hon tar ton i flöjten. En annan tjej ser först lite förskräckt ut när hon kommer upp på scenen. Men när hon fått rätt ton i sitt instrument flyter allting på bra. En kille blir så exalterad när han spelat sin första melodi på pianot att han glömmer bort att han ska framföra ytterligare en låt. Läraren vinkar den ivrige eleven tillbaka till scenen.

Överlag är det imponerande hur väl de unga eleverna klarar av rampfebern. Gustav Trybom trivs så bra uppe på scenen att han frågar flöjtläraren om han kan få spela ett extranummer. Läraren ger klartecken och Gustav blåser igång med Long, long ago.

Efteråt är han nöjd.

- Det gick bra. Det var lite nervöst, men oftast gillar jag att uppträda inför publik, säger han.

Även Timothy Ylinen är nöjd. Han klarade sin ungerska kanon galant. Dessutom hade han turen att vinna en bilskrapa i lotteriet som avgjordes i samband med fikat efter uppträdandet.

- Jag ska ge skrapan till mamma, säger han.

Magnus Gustafson, Bbl/AT 14/11-2003