I hälarna på en brevbärare

Yrket är slitigt och lågavlönat, men Magnus Nordell trivs och har varit brevbärare i 14 år. Han slutar redan kvart i tre på eftermiddagarna och får mycket tid över till sin dotter och sambo.

Han hade läst tvåårig el-teleteknisk på Vasagymnasiet i Arboga och var inställd på att läsa mer inom el och få en yrkesutbildning.

Men ödet ville annorlunda.

Nu har Magnus Nordell jobbat på Posten i Arboga i 14 år. Visst hade det varit bra om han kommit sig för att studera vidare. Det är något han tänker särskilt på de månader när pengarna inte räcker till för familjens alla utgifter. En brevbärarlön är trots allt betydligt lägre än exempelvis en industriarbetarlön.

Ändå verkar Magnus Nordell trivas bra på sitt jobb. Han har fysiken som krävs och har ännu lyckats klara sig från förslitningsskador. Och han får mycket tid över till sambon och tvååriga dottern eftersom han slutar redan kvart i tre på eftermiddagen.

Men en klar försämring under de 14 åren är den ökade mängden reklamen.

- Det har blivit reklamutdelning på fler dagar och i större mängd, säger Magnus Nordell.

Men brevbärarna slipper till skillnad från tidigare blada ihop reklamen innan den kan sorteras med övrig post. Detta arbete har tagits över av Postterminalen i Västerås.

Brevbärarna i Arboga har inget eget fast distrikt utan byter område från dag till dag. Fördelen med detta är att ingen brevbärare riskerar att förvisas till att enbart springa i trappor och slita på sina knän. Istället kan brevbärarna skifta mellan höghus- och villaområden.

Nackdelen med ombytligheten är att brevbärarna ibland kan ha svårt att komma ihåg hur distriktet ser ut och vad som är viktigt att tänka på just på det aktuella området. Igår torsdag fick Magnus postnummerområdet 230, som ligger i centrala Arboga, på sin lott.

- Det är ett bra distrikt eftersom det är varierat, säger Magnus och syftar på att det består av både lägenheter, radhus och villor.

På måndagar och torsdagar är det alltid gruppreklam. Därmed tar turen lite längre tid eftersom det är mer att bära på. Igår kom Magnus ut strax efter nio och var tillbaka strax före tolv. Därefter micrade han sin matlåda med fiskpinnar, mos och ärtor. Efter lunchen blev det ett par timmars sortering av B-post och arbete med eftersändningar.

Stämningen är god på arbetsplatsen tycker Magnus, även om arbetsbelastningen ibland är hög.

- Visst blir humöret sämre när det är mycket post. Men jag har varit här länge och hade det varit tråkigt hade jag väl sökt mig någon annanstans.

Magnus Gustafson

Publicerad i Bbl/AT 31/10-2003

Fakta Post i Arboga

Antal brev: 4,4 miljoner/år

Antal gruppreklamsbuntar: cirka 1 miljon (vilket innebär ungefär samma pappersmängd som breven)

Antal paket: 65 000/år

Fakta Brevbärarens dag

I Arboga med omnejd arbetar 18 brevbärare varje vardag.

Arbetstid: 06.40 – 14.45

Försortering: Posten anländer från Västerås och brevbärarna sorterar den efter postnummerområde.

Sortering i kamfack: Brevbärarna sorterar nu posten i respektive distrikt i så kallade kamfack. Måndagar och torsdagar är det alltid gruppreklam.

15 minuters frukostrast.

Utdelning. Målet är att alla brevbärare ska åka ut senast halv tio.

30 minuters lunch.

B-postsortering plus eftersändningar.