Driftiga entreprenörer skildras i bokdebuten

Nyligen kom Kenneth Eneroths debutbok ut i handeln. Nu är det dags för brorsan Ulf att göra samma debut. Men i Ulfs fall handlar det inte om krönikor utan om en skildring av tre entreprenörer bakom ett okänt svenskt företag som levererat disksystem över hela världen.

Det bästa han visste var när han fick kavla upp ärmarna, lätta på slipsen och ställa sig och diska för kunderna.

Per Thorwaldsson älskade att sälja och lärde sig tidigt säljandets olika knep. Det avgörande var att få en bra relation med hotellens chief stewards nere i diskrummen. Ibland var det även strategiskt tala om favoritmärket BMW och den egna shippingverksamheten Viking Line inför hotelldirektörerna. Andra gånger kunde sådana extravaganser skrämma bort kunderna.

I boken Tre män i disken lär vi känna huvudpersonerna bakom ett okänt svenskt företag som levererat kompletta disksystem till hotell- och restaurangbranschen över hela världen i flera decennier. Ulf Eneroth har skrivit och redigerat och Conny Sillén har fotograferat.

Företaget Nordien-System har huvudkontoret i Stockholm och tillverkningen har fram till nyligen ägt rum i Mantorp i Östergötland. Frågan är hur det kommer sig att två Köpingsbor får uppdraget att skildra Nordien-Systems historia.

- Per Thorwaldsson har tidigare anlitat Conny som reklamfotograf. Och det var Conny som nämnde mitt namn när det blev tal om att göra en bok, säger Ulf Eneroth som blev inspirerad att skriva boken vid första mötet med Per Thorwaldsson.

- Han visade entusiasm, drivkraft och pondus. Det slog gnistor om honom, säger Ulf Eneroth.

2001 sålde Per Thorwaldsson Nordien-System till ett finskt företag. Året därpå flyttades tillverkningen från Mantorp till Estland. Per Thorwaldsson kände besvikelse över den utvecklingen och ansåg att företags 50-åriga historia borde sammanställas.

Företagets grundare Sören Nordien utvecklade på 1950-talet en särskild svetsmetod för att tillverka stringhyllan, en bokhylla som prydde många rum i det svenska folkhemmets barndom. Tio år senare fick Sören användning för samma svetsmetod när han, efter att ha sett Berns salongers kaotiska diskrum, började producera kompletta disksystem. 1973 köpte Nils Thorwaldsson Nordien-System. 1986 tog sonen över rodret.

Ulf Eneroth har läst åtskilliga böcker om entreprenörer och är kritisk till de flesta.

- De är ofta trista. Det finns inget kött och blod, säger han.

I Tre män i disken har Ulf bemödat sig med att skapa en levande historia och väva in människor, händelser och tidsstämningar.

Boken börjar med Nils Thorwaldssons köp av Nordien-Systems. Samtidigt ligger Gustav VI för döden och löpsedlarna fylls av spekulationer kring det kommande valet. Strax ska en galning ta gisslan på en bank på Norrmalmstorg.

- För att få någon att läsa det här måste det finnas en idé och en dramaturgi, säger Ulf Eneroth.

Ulf har försökt att lyfta fram flera perspektiv i boken och på det sättet undvika att bli inställsam gentemot företagsledningen.

- Det var viktigt för mig att intervjua fackordföranden. Han berättade om ständiga konflikter med ledningen. Bråken handlade bland annat om arbetstider och fackliga kurser som fick produktionen att stanna, säger han.

Sören Nordien, som faktiskt bodde i Arboga i början på 1990-talet, dog 1995, 77 år gammal. Nils Thorwaldsson är 85 år och bor i Saltsjöbaden. Där bor även sonen Per Thorwaldsson, som numera driver ett företag som säljer konferensmöbler.

Magnus Gustafson

Publicerad i Bbl/AT 24/12-2003

Fakta Böcker som Ulf Eneroth varit delaktig i:

Forsby 50 år – text och utformning (1986)

Pappa John Eneroths släktkrönika samt noveller (1996 och 2000)

Polisminnen: sammanställning av Sven-Erling Nilssons krönikor (1997)

Köpingsboken – skribent sedan första boken år 2000

Tre män i disken – text och grafisk form (2003)