Nostalgiska och glada

1983 var året då Tage Danielsson krockade i Kungsör när han var på väg för att kolla inspelningsplatser till filmen Ronja Rövardotter. Det var också året då kultbandet Brända Barn från Sundsvall spelade i Scheeleskolans aula och Cornelis Vreeswijk gjorde ett oinspirerat framträdande på Hantis.

I Folkets Park uppträdde Lustans Lakejer, Magnus Uggla, Tant Strul och Ratata för att ta några exempel. Hemdatorn Vic-20 lanserades på marknaden. Även videobandspelaren och cd-spelaren var nya. Pressbyrån i Kolsva lades ned och på första maj stod följande att läsa på en av banderollerna: ”Kolsva får inte bli ett nytt Skinnskatteberg”.

På en vägg inne i Folkets Park sprejade någon eller några orden ”Inför en punkfri zon i Norden”. Klottret finns bevarat på bild i Bärgslagsbladet, och när förre Köpingsbon Rolf Nielsen ser fotot bland ett collage med klipp från 1983 som finns uppsatta på väggen på Glada Gösen väcks minnen till liv.

1983 gick Rolf på Ullvigymnasiet i Köping. Sedan många år tillbaka bor han i Stockholm och arbetar med teater. För närvarande är han teaterproducent för Mitt-i-prick-teatern.

- Jag inser att det är tjugo år sedan Folkets Park blev nedsprejad av två personer som vi inte behöver namnge, säger Rolf Nielsen lite kryptiskt när vi tagit oss ut från diskodunket till terassen som för kvällen byggts in med tältduk.

På dansgolvet är det fullt med folk, och ljudnivån är så hög i baren att det är mer eller mindre omöjligt att konversera. Det första som slog mig när jag lite försenad steg in i lokalen var alla glada ansikten och all positiv energi. Otvivelaktigt var nostalgitemat en succé. Festen lockade en bred publik mellan 30 och 40 år, inte bara en klick musikintresserade, som troligen skulle vilja festa mer om tillfälle gavs.

Förmodligen är det också så att fester som har ett genomtänkt tema, och som gör besökarna delaktiga har stora förutsättningar att bli lyckade. Inför lördagens fest kunde publiken önska låtar från 1983 på en hemsida, och sammanlagt kom 280 önskningar in. Coverbandet Six Pack framförde några av de mer lättillgängliga från året, såsom Carolas ”Främling”. Sista timmen passade flera på att lobba för sin egen önskelåt framme hos Dj Greger. En av dem som lyckades var Rolf Nielsen som fick höra Kiss Kiss Bang Bang med Specimen.

Själv blev jag salig vid bardisken när den tunga basgången i Imperiet-låten Den Nya Dansmusiken for runt mellan väggarna. Det är förvånansvärt sällan som man hör bra musik från ett dansgolv.

Magnus Gustafson

Publicerad i Bbl/AT 6/10-2003

Fotnot: Arrangörer till festen var Reklambyrån Rink, Magazin KAK och Glada Gösen. Motsvarande fest arrangerades även under 2004 och 2005.