”Irak inte befriat, bara ockuperat”

Opinionen i USA håller på att svänga. Iraks massförstörelsevapen lyser med sin frånvaro. 79 soldater har dött och 400 sårats efter två och en halv månaders ockupation. Butiksägaren Nasir Jumma är kritisk av ett annat skäl:

- USA står på irakiernas bröst och folket kan inte andas, säger han.

Tre månader efter att tv-nyheterna världen över visade bilder på den fallande Saddamstatyn på Paradistorget i Bagdad där jublande människor kramade om sina amerikanska befriare växer kritiken mot president George W Bushs anfall mot Irak.

Opinionen i USA håller på att svänga, inte minst efter att 79 soldater dött och närmare 400 sårats sedan kriget förklarades avslutat den 1 maj. CIA-chefen sa häromdagen att vissa av de påstådda bevisen för att Irak hade massförstörelsevapen var osäkra. Och ännu har inte den amerikanska ockupationsmakten funnit dylika vapen.

Nasir Jumma som driver Alsindibad livs i Köping var redan vid krigets utbrott kritisk mot att vapeninspektionerna inte fick fortsätta. Efter kriget var han kluven eftersom det givetvis var positivt att Saddam störtats på så kort tid.

Nu är han mycket missnöjd med hur amerikanerna behandlar det irakiska folket. Ännu två och en halv månad efter krigsslutet är Irak ett laglöst land och folket saknar mat, elektricitet och vatten. Över 90 procent av irakierna är arbetslösa.

- Vi är chockade av att ett land demokratiskt land styr på det här viset. USA har inte befriat Irak. De har ockuperat Irak. De står på irakiernas bröst och folket kan inte andas. Vi kan inte bygga demokrati med USA:s modell. Vi måste bygga den efter vår modell. Den som passar oss, säger Nasir Jumma som flera gånger återkommer till att amerikanerna inte respekterar den irakiska mentaliteten.

Nasir Jumma menar att den amerikanska administrationen försöker splittrar irakierna i olika etniska grupper. En irakisk rådsgrupp har nyligen bildats där tretton shiamuslimer, fem sunnimuslimer, fem kurder, en kristen och en turkmen ingår.

- Den amerikanska strategin är att söndra och härska. Men de kan inte splittra oss. Vi irakier har ett ordspråk som säger ”jag och min kusin mot de främmande”. Därför tror jag inte att de lyckas med det här, säger Nasir Jumma.

Själv har Nasir vuxit upp i Basra i södra Irak och kom till Sverige i början av 1990-talet. Föräldrar och syskon bor i Kuwait och har inte påverkats av kriget. Nasirs frus syskon och Nasirs kusiner bor i Basra och Bagdad.

- De är rädda och håller sig mest inomhus. De lever av sparade pengar och pengar som de fått när de sålt bilar och hus, säger Nasir Jumma.

Nästa år väntar presidentval i USA och det är troligt att George W Bush vill kunna visa upp ett demokratiskt Irak i kampanjen. Men Nasir Jumma anser att amerikanerna måste byta strategi och lämna över landet åt irakierna.

- Annars kommer de själva att drabbas. Fler och fler soldater kommer att dödas, säger han.

Irakierna har först blivit nedtrampade av Saddams diktatur och sedan genom USA:s ockupation och det kommer att ta minst två generationer innan de har återhämtat sig från detta, tror Nasir Jumma.

- Folket har levt i en mardröm och förlorat sin värdighet, säger han.

Magnus Gustafson

Publicerad i Bbl/AT 16/7-2003