Visor, svampar och EMU

Inte långt från Gammelgårdens uteservering där en trubadur framför stämningsfulla tolkningar av bland andra Bellman, Vreeswijk och Dan Andersson inför en äldre publik står en grupp män i en ring och diskuterar engagerat.

Göran Eriksson från centern i Köping är bekymrad över den låga nivån på EMU-debatten.

- Debatten har handlat om att vi slipper växla om vi går med i EMU och en massa gissningar om ekonomin, säger han.

Det viktiga är istället att vi flyttar en massa makt till ett litet antal personer i Frankfurt och Bryssel som inte kan avsättas. Dessutom tror han att den gemensamma ekonomiska politiken kommer att orsaka spänningar inom EMU på sikt. Redan nu är det tydligt att räntan är för hög i Tyskland och för låg i Irland, fortsätter han.

- Många säger att EMU är bästa sättet att undvika krig. Men det tror inte jag på. Jag tror tvärtom att det finns risk för inbördeskrig, säger Göran Eriksson och drar paralleller till 1920-talets Tyskland när en ekonomisk politik som liknar den i EMU skapade massarbetslöshet och utrymme för en populistisk diktator att ta makten. En äldre man med käpp och hatt som talar finlandssvenska lägger sig i diskussionen och visar sig oväntat vara nazist. Mannen beklagar att Hitler inte hann utrota alla judar och att han inte invaderade England. Då hade Tyskland vunnit andra världskriget, hävdar han.

Det tycks som att vi alla som står där blir så chockade att vi inte riktigt vet hur vi ska reagera. Snart fortsätter EMU-debatten som om inget hänt.

Per-Anders Jansson, ordförande i centern i Köping, ger sin syn på hur den europeiska unionen bör vara:

- Jag tror på fredstanken. Men vi får inte samarbeta för nära, säger han.

Göran Eriksson tycker ibland att han låter som en domedagsprofet när han talar om EMU.

- Men jag tycker faktiskt att det finns väldigt stora risker med det här. Jag tycker det känns ungefär som att hoppa från ett flygplan utan fallskärm, säger han.

Tomas Sköldberg byter åsikt varje dag om EMU, men nu lutar han åt ja efter att ha fått en grabbnäve med godis från folkpartiets Lennart Eriksson.

- Vi ska nog inte stå utanför. Har vi ena benet inne får vi nog ta in det andra också, säger han.

Göran Eriksson svarar blixtsnabbt:

- Om du står på en balkong med ena benet utanför, är det då verkligen rätt att flytta även det andra benet utanför balkongen?

Thomas Sköldberg låter sig inte övertygas så lätt och ifrågasätter varför centern säger nej till allting.

- Centern lever på att säga nej till allt. Man kan väl säga ja till något ibland också, säger han och finner sig plötsligt omringad av ett antal personer som försöker förklara partiets syn på kärnkraft, Öresundsbron och EU.

Socialistiska partiets Manne Frisk kommer fram och pratar svampar och chockar med att ställa sig helt utanför EMU-debatten. Åtminstone under Hantverkets dag.

- Det är lättare att hålla ordning på svampar, säger han och nämner att han kan skilja mellan tusen svenska svampar. I höst håller han i Vuxenskolans svampkurs där deltagarna pratar, plockar och äter svamp.

Magnus Gustafson

Publicerad i Bbl/AT 11/8-2003