Klockstapeln spökade under Tomtenatta

Visst kommer ljudet ur klockstapeln, men det är oklart exakt var högtalarna sitter som sprider amerikanska julsånger över Hökartorget. Mystiken kring klockstapeln ger Tomtenatta en spöklik inramning. En man som jag träffar inne på gallerian Bågen tror sig ha löst gåtan:

- Jag tror att Elizabeth Salomonsson har en direktlinje till klockstapeln från sitt kontor. Om det är något viktigt som hon behöver säga så trycker hon bara på en knapp och talar i sin Elvismikrofon som sitter på skrivbordet. Men eftersom Centrumhandeln har en bra relation med kommunalrådet så får de låna den här linjen under Tomtenatta.

Bankomatkön utanför Sparbanken är ungefär lika många meter lång som antalet minusgrader. Då och då passerar ett hästekipage fullt med barn. En del av dem sjunger julsånger. Vissa barn är utstyrda i tomtekläder och går runt och bjuder på karameller och pepparkakor.

Inne på Big Inn ackompanjeras shoppingen av Arbogabandet Six Pack. Medan personalen på Dressmann avundsjukt spanar in på H&M som har lite fler kunder spelar bandet Rudolf med röda mulen. Mitt i sången ser vokalisten en bekant närma sig med en fullastad kundvagn.

- Tjena Larsson, ropar sångaren och sjunger sedan vidare.

I nästa sång, Tänd ett ljus, väljer sångaren att frångå originaltexten och improvisera lite:

”Jag fick ett brev från Kolsva, jag visste inte var det låg, jag tittade på en karta, det låg på andra sidan Köping…”

Vid ingången till köpcentret möts två grannfamiljer.

- Tänk att man måste åka ut och handla för att träffa sina grannar, säger en av männen och skrattar.

Väl tillbaka i stan känner jag mig hungrig och blir tvungen att ställa mig i bankomatkön. Plötsligt får jag syn på en man som öppnar en lucka i klockstapeln. Jag lämnar omedelbart min plats och går för att ställa några frågor. Mannen heter Arne Bergström och är centrumledare.

- Elizabeth Salomonsson har ingenting med musiken att göra. Vi i Centrumföreningen har fått nyckeln till skåpet från tekniska kontoret, säger han och visar stereon som står gömd inuti klockstapeln.

Magnus Gustafson

Publicerad i Bbl/AT 23/12-2003