Londonbor på besök

Geff och Marie Richman från London gjorde ett kort stopp i Köping sommaren 2003. Magnus Gustafson träffade dem av en slump i ett gathörn och beslöt att visa dem runt.

En man med kamera på magen går fram och läser en kvällstidningslöpsedel utanför videobutiken vid korsningen Stora Gatan – Västra Långgatan. Löpsedeln berättar om en lyxprostituerad som mött en känd finansman.

Mannen med kameran uttalar långsamt ordet ”sexnatten” med tydlig brytning och tittar sedan på kvinnan som står bakom honom och som tycks vara hans fru. Kameran på magen och den utländska accenten väcker min nyfikenhet.

Paret heter Geff och Marie Richman och kommer från London och gjorde i söndags ett kort stopp i Köping. De bor på Sundbyholms slott utanför Eskilstuna och gör dagsutflykter därifrån. Före besöket i Köping har de hunnit med ett kort stopp i Arboga på förmiddagen.

Från motorvägen fick de intrycket att Köping var en liten industristad i mängden. Geff och Marie svängde ändå in i stan för att titta på kyrkan. Men kyrkan var stängd och därför gick de vidare till Stora Torget.

- Där fick vi en positiv känsla av stan. Torget var fullt med blommor och nära Scheelestatyn satt fyra lite berusade män i 50-årsåldern och pratade och de såg ut att trivas, säger Marie.

Det är tyst och stilla när vi går på Stora Gatan, vidare förbi Prostgården, över ån förbi Smedjan, Bil- och teknikhistoriska museet och vidare till Tingshuset.

- Det här centrumet är väldigt lugnt. Så brukade det vara i England när vi var yngre. Då var bara kyrkorna och barerna öppna på söndagarna, säger Marie Richman.

När vi passerar Prostgården gör Geff Richman en intressant iakttagelse av idyllen.

- Det här ser ut som en filmscen. Trädgården påminner lite om de som finns i amerikanska småstäder. Fast där skulle staketen och husen ha varit vita, säger han.

Utanför Bil- och teknikhistoriska museet gör Geff Richman nästa reflexion strax efter att vi talat om att gamla fabriksbyggnader används till kulturverksamhet.

- Det här säger mig att man inte bara ska vara stolt över det konventionellt vackra, såsom altare från barocktiden. Även gamla fabriker och andra lokaler där arbete har utförts kan vara fina, säger han.

Omedelbart efter att vi stannat framför Tingshuset på Esplanaden kategoriserar Geff Richman byggnaden som ”neoklassisk”. Sedan följer en oväntad fråga:

- Hur många sitter i fängelse i Sverige?

När Geff Richman märker att jag inte har något bra svar på frågan förklarar han att det är en stor kriminalvårdsdebatt i England eftersom Tony Blair inför allt hårdare lagar.

- Han tål inte tiggare och han har beslutat att de ska få böta för att de tigger. Som om de hade pengar att betala böter.

- Tony Blair har någon sorts religiös moralpanik, säger Marie Richman.

Geff Richman är pensionerad läkare och Marie Richman har arbetat med film och drama. Båda har sin politiska hemvist på vänsterkanten och är besvikna på New Labour. Här i Sverige tycks de se något som gått förlorat i det egna samhället.

- Sverige verkar mer civiliserat och människor verkar fortfarande bry sig om varandra, säger Geff Richman.

När vi följs åt till bilen som står parkerad vid taxistationen berättar de att de har kört Volvo i tjugo år.

- Jag köpte den första Volvon för ett arv efter min pappa. För sex år sedan bytte vi till en nyare modell, säger Geff Richman.

- Har ni någon hälsning till Köpingsborna? frågar jag.

- Vi åker härifrån med en härlig känsla. Vi har inte blivit intervjuade så ofta. Däremot har vi intervjuat andra, säger Marie Richman.

En liten stund senare styr Volvon ut mot gamla Västeråsvägen.

Magnus Gustafson

Publicerad i Bbl/AT 8/7-2003