Tv-kändis signerade böcker i Köping

Tillsammans med Fredrik Wikingson gör Filip Hammar succé i Kanal 5 med High Chaparall, ett program där de intervjuar amerikanska b-kändisar. Dessutom har duons bok, Två nötcreme och en moviebox, sålts i 10 000 exemplar på åtta veckor. I lördags signerade Filip Hammar boken i uppväxtstaden Köping.

Uppehållen mellan signeringarna är få. Någon gång går författaren för att hämta något att dricka. Annars har Köpingssonen Filip Hammar fullt upp med att skriva hälsningar till olika personer som vill köpa 1980-talsskildringen Två nötcreme och en moviebox i julklapp. Jeanette Wannqvist köper boken till sin lillebror.

- Han ska få lära sig hur han inte ska vara, säger hon och ler.

Sofia Nyberg ska ge boken till brorsan Rickard, som är ett år äldre än Filip. Rickard och Filip spelade faktiskt i samma fotbollslag, Valskogs IK, för tio år sedan.

- Det var efter det som jag slutade träna, säger Filip som filar på en personlig hälsning till den gamle kompisen.

”En vässad nostalgitripp om hur det är att spela fotboll i Valskog. Ungefär. Ha överseende med överdrifter. Filip”

Margareta Hedman köper boken i julklapp till sonen Anders som är 25 år. När hon betalat i kassan och är på väg ut stannar hon till framför Filip och utbrister:

- Får jag bara säga att jag tror att du och Fredrik har jättekul när ni jobbar.

- Ja, det har vi, säger Filip och berättar om nästa säsong av succéprogrammet High Chaparall i Kanal 5.

- Vi ska tillbaka till USA i januari och bland annat träffa Lucy i Dallas. De nya programmen börjar sändas i mars, säger han.

När Margareta lämnar butiken dyker Filips gamle samhällskunskapslärare Jan Fransson upp. De hälsar glatt på varandra. Eftersom Jan Fransson är fullmäktigeledamot för vänsterpartiet i Köping passar jag på att fråga vad han tycker om uttrycket DDR-Sverige.

- Jag vet inte riktigt. Jag får läsa boken så jag förstår vad som menas. Men det är väl nåt ironiskt antar jag, säger han och tillägger att han tycker att det politiskt har gått åt fel håll i Sverige.

Jan Fransson var tonåring på 1980-talet och har mycket positiva minnen från den tiden.

- Vi hade välstånd i landet och det var tryggt, säger han och nämner att han är orolig för hur det ska bli för hans barn när de växer upp.

Filip försöker förklara vad de menar med uttrycket DDR-Sverige.

- Vi menar att det var grått och trist på 1980-talet, säger Filip som därefter förklarar för sin gamle samhällskunskapslärare att han gått till vänster politiskt sedan gymnasietiden.

Till slut slår även Jan Fransson till och köper ett exemplar. När samhällskunskapsläraren begett sig mot kassan tar jag tillfället i akt att fråga Filip hur det känns att vara tillbaka i uppväxtstaden.

- Det är kul att komma hit. Boken handlar ju delvis om hur det är att växa upp i en småstad. Både om tristessen och tryggheten, svarar Filip.

På åtta veckor har Två nötcreme och en moviebox sålt i närmare 10 000 exemplar. Nu finns endast ett fåtal exemplar av boken kvar ute i handeln. Det är naturligtvis ingen slump att boken lanserades samtidigt som författarna kunde ses i femmans underhållningsprogram High Chaparall.

- Det här visar väl två saker. För det första att boken är bra. Och för det andra tv:s enorma genomslagskraft, säger Filip.

Försäljningssuccén gör det möjligt att skriva en uppföljare till Två nötcreme och en moviebox.

- Vi har sagt, otroligt pretentiöst, att det ska bli en trilogi. Nästa bok kommer att handla om 1990-talet. Vi är någorlunda representativa och har lite öga för detaljer, säger Filip och nämner sedan arbetsnamnet på nästa bokprojekt: ”Vaken? När du får oväntat SMS”.

Filip förklarar innebörden:

- Det handlar om när man är full på krogen och skickar iväg ett SMS som en desperat jakt efter bekräftelse.

Författarna är klara över att det är viktigt att smida medan järnet är varmt.

- Vi ska försöka ha en bok ute vid den här tiden nästa år, säger Filip.

Magnus Gustafson

Publicerad i Bbl/AT 22/12-2003