Lars Blomqvist vurmar för det finska

Kanske borde vi ha besökt Kappla källa som ligger i Täckhammar bara någon kilometer från Lars Blomqvists bostad. Som kyrkvärd i Bärbo kyrka har han nämligen tagit initiativ till friluftsmässor vid den gamla kultplatsen, vars historia sträcker sig till vikingatiden. Men när vi anländer till den pensionerade lantmästaren är det så mycket annat som fångar intresset. Slaggprodukter som växtnäring, finländsk mentalitet, omvärldens kontra Hitlers skuld till koncentrationslägren, Nyköpings identitet samt operamusik är några av de ämnen som avhandlas.

Genom ett av fönstren letar sig solstrimmor fram mellan de nakna trädgrenarna. Där skymtas också blått från sjön Långhalsen. Lars Blomqvist sitter i sin favoritfåtölj och talar lyriskt om den finländska mentaliteten. Han har haft anledning att vistas mycket i Helsingfors eftersom han är särbo med en finlandssvensk kvinna sedan femton år. Snart ska han resa till hennes sommarstuga på en ö i Finska viken och hugga ved och bada vedeldad bastu.

- Finländarna har en helt annan mentalitet. De engagerar sig djupare känslomässigt i svåra händelser. Men de har lättare att komma vidare. De tänker mera långsiktigt, säger Lars Blomqvist.

Han nämner Estoniakatastrofen och lågkonjunkturen i början på 1990-talet som exempel på kriser där Finland återhämtat sig snabbare än Sverige.

- Vi bearbetar kriser på fel sätt. Reaktionerna efter Estonia tyckte jag var svåra att förstå. Det är självklart att det som har tagits av havet ska få bli kvar där.

En viktig orsak till att finländarna tar sig ur kriserna fortare är att de, till skillnad från svenskarna, inte undviker att ta ansvar för sina misslyckanden, menar Lars Blomqvist.

- Vi har levt tryggt här. Det gör att ingen tar personligt ansvar.

När jag några timmar efter intervjun ser en extrainsatt tv-debatt apropå en ny kritisk rapport om polisinsatsen vid EU-toppmötet i Göteborg tänker jag på Blomqvists ord. Många frågar förgäves efter någon som kan ta ansvar för de många strategiskt felaktiga besluten.

Lars Blomqvist reste mycket under 1980-talet i sitt jobb på SSAB. Han jämför Nyköping med europeiska städer och ser många brister hos hemstaden. Precis som sin far, som var aktiv i högerpartiet när stadshuset planerades, vill han ha bort nämnda hus från torget. Dessutom vill han skapa ett rekreationsområde och en badstrand vid Stadsfjärden. Lars pratar om att återge staden dess själ och säger något som även slagit den tillfällige besökaren:

- Det största felet är att staden försöker vara något den inte är, nämligen en storstad.

Magnus Gustafson

Publicerad i Södermanlands Nyheter 21/1-03