Folkhemsikon har flyttat ner i källaren

Förr stod folkhemsikonen bredvid biljettkassan i foajén och mötte besökarnas blickar. Numera delar Per-Albin Hansson plats med en kaffekokare, en gammal hårddisk och ett antal förstamajbanderoller i ett källarförråd under Elektron.

När Folkets hus-föreningen för två år sedan flyttade ut från Elektron tog de med sig det mesta av inredning och utrustning. Kommunen fick skaffa nya möbler och en ny biografmaskin. En del av konsten på väggarna fick dock sitta kvar. Såsom Helge Forsmans Intarsiatavla med Gnestamotiv inskurna i trä.

- Det var mycket skriverier om den tavlan och många ville ha den kvar, säger Pelle Roos, ordförande i Folkets hus-föreningen.

Över biljettluckan en halv trappa upp i foajén hänger Gnestakonstnären Karl-Gustav Sernius mustiga målning av en spansk marknad i solsken. Snett nedanför har Per-Albin-bysten fått ge plats åt en plastblomma.

Pelle Roos konstaterar lite bittert:

- Per-Albin Hansson grundade det svenska folkhemmet. Det kunde väl vara fint att bli påmind om vår historia. Andra länder som inte haft arbetarrörelsen som påtryckare har inte heller samma sociala rättigheter.

Per-Albin Hansson har flyttat ut ur lokalen. Men en historisk atmosfär finns kvar. Biljettluckan och det likaledes inglasade kontoret bredvid ingången till a-salen för tankarna till en tid långt innan kontorslandskap och datorer. Associationerna far till en sorts invecklad och uppdelad byråkrati som fanns i öst. Men Elektron har följt med sin tid och verksamheten drivs inte längre av arbetarrörelsen utan av privata företag. Pelle Roos minns hur det gick till när Folkets hus-föreningen flyttade ut.

- Hyran höjdes och samtidigt sänktes bidraget för oss. Det kändes som att det viktiga var att föreningen försvann ur lokalen, säger han.

Folkets hus-föreningen förfogade under sina fyrtio år på Elektron över flera lokaler än dagens entreprenörer. C-, D-, E-, F- och G-lokalerna hyrdes ut till framförallt studieverksamhet.

Föreningen hade fyra anställda och arrangerade cirka 700 uthyrningar per år. Ett årligt återkommande arrangemang var föreningsdagarna med konstutställning, filmvisning och konserter.

Det var inte bara möbler, porslin, tavlor och andra saker som flyttade ut ur Elektron för två år sedan. Det var också människor med en massa erfarenhet och kunskap. Hemma hos Pelle Roos står exempelvis en särskild anordning för att byta glödlampor i taket. Den skulle ha behövts i a-salen när vi kommer på besök. Endast ett fåtal lampor fungerar.

Folkets hus-föreningen lär dock inte flytta in i lokalerna igen. Men kanske kan Per-Albin Hansson återse dagsljuset nu när det blivit socialdemokratiskt styre i Gnesta.

- Bysten kunde stå i kommunavdelningen, funderar Pelle Roos förhoppningsfullt.

Magnus Gustafson

Publicerad i Södermanlands Nyheter 16/1-03