Hep Stars jubileum firas i skivbutik

Jonny Bergs musikintresse väcktes när han såg Hep Stars i Köpings Folkets Park i mitten av 1960-talet. I samband med gruppens 40-årsjubileum ställer Jonny ut gamla affischer, tidningsurklipp och vinyler i sin skivbutik på Stora Gatan. Rolf Enlund ägnade dock litet intresse åt Jonnys utställning när han kom på besök i går. Den svenska 1960-talspopen imponerade inte på Köpingstrubaduren. ”Jag är rädd för att det är plagiat” sa han.

- Jag vet inte om det går att beskriva. Det var en helt otrolig känsla när ridån gick upp. Publiken var i extas och tjejerna var värst. Dom var förälskade i Svenne och ropade på honom under och mellan låtarna, säger Jonny som var särskilt imponerad av att Hep Stars stod uppe på två meter höga högtalare och spelade.

- Jag kommer ihåg att jag försökte bygga såna högtalare sen. Jag plockade isär radiogrammofonen hemma och stal högtalarna och gjorde en sån där högtalarlåda. Sen köpte jag en elplanka från Hobbex. Men sen upptäckte jag att det fattades en förstärkare. Det visste jag inte vad det var. Och sen rann allt ut i sanden. Jag hade inga pengar att köpa en förstärkare för och på musikskolan stoppade läraren en blockflöjt i käften på en fast man ville spela gitarr.

Jonny var bara tio-tolv år när han såg Hep Stars spela i Köpings Folkets Park ett antal gånger under mitten av 1960-talet. Såväl själva poplåtarna som bandmedlemmarnas vilda stil gjorde djupt intryck på honom.

- Att just Hep Stars blev störst för mig beror på att jag såg dom flest gånger i Köping. Det var i och med Hep Stars som musikintresset vaknade. Numera kan jag lyssna på hårdrock som Black Sabbath eller dagens pop som Per Gessle. Men om jag till exempel är ute och kör bil vill jag alltid ha med mig en Hep Stars-skiva också.

I samband med att popbandet firar 40-årsjubileum och ger ut sina samlade hits passar Jonny på att visa upp sin Hep Stars-samling av vinyler, tidningsurklipp och affischer i skivbutiken på Stora Gatan. Jukeboxen som står i utställningslokalen är dessutom laddad med ett antal Hep Stars-låtar.

Det enda nya spåret på samlingsalbumet Cadillac Madness heter Love Is Coming Back. Låten påminner både i soundet och i melodin om Boppers gamla hit Jeannie´s Coming Back och kan med andra ord ha en viss potential att bli en radioplåga.

Dessutom finns en ny version av den låt som kanske förknippas mer än någon annan med Hep Stars, nämligen Cadillac. Soundet är tyngre och rockigare, och kören förstärkt med Svennes fru Lotta. Dessvärre är hammondorgeln på ursprungsversionen ersatt av en synt.

Medan Jonny ger några smakprov på Hep Stars repertoar från jukeboxen kommer Köpingstrubaduren Rolf Enlund in och bläddrar bland Elvisplattorna. Han är måttligt imponerad av tonerna som strömmar ut från det inre rummet.

- Jag är ganska liknöjd med Hep Stars. Nog kan jag lyssna på dom om jag har tid. Men jag tror inte att jag betalar för det. Dessutom är jag rädd för att det är plagiat.

Rolf Enlunds stora idol i ungdomen var Elvis.

- Jag visste inte vem Elvis var när jag började lyssna på Hep Stars, säger Jonny.

- Nej, du är ju ung. Du är ju fortfarande inte riktigt torr bakom öronen, svarar Rolf och skrattar.

Magnus Gustafson

Publicerad i Bbl/AT 1/4 – 2004

Fakta Hep Stars

Basisten Lelle Hegland och trummisen Chrille Pettersson började spela ihop redan hösten 1962. Något år senare anslöt även organisten Hazze Östlund och gitarristen och sångaren Janne Frisk. Den senare ersattes 1964 av Svenne Hedlund som skulle bli Hep Stars centralfigur. Efter första singeln Kana Kapila, hoppade Hazze Östlund av. När en 17-årig Benny Andersson kom med hade den klassiska sättningen fallit på plats. Svenne blev tonårsidol och Hep Stars dominerade Tio i topp, dåtidens viktigaste topplista. Cadillac, Sunny Girl, Consolation och Speedy Gonzales är exempel på kända Hep Stars-låtar. Under 1970-talet tog bandet en paus. Benny Andersson blev känd över hela världen med Abba. Svenne och Lotta hade en framgångsrik duo. Under 1980-talet återförenades bandet utan Benny Andersson. Inte heller vid återförenandet under 40-årsjubileet finns Benny Andersson med.