”Det är tråkigt att just den här skolan ska läggas ner”

När Lova Gustavsson-Lindeman satt sig till bords med en tallrik farmarbiff och potatisgratäng ploppar orden ur hennes mun: ”Det är tråkigt att just den här skolan ska läggas ner” Men lika plötsligt som tanken dyker upp lika plötsligt lämnar den henne. Det är ännu långt till hösten när det är dags för busspendling till Kolsva.

Efter lunchen lägger barnen ut kuddar på golvet och masserar varandra. Fröken läser en saga och rör samtidigt med ena handen i luften för att visa hur massagen ska gå till. De spröda och lite vemodiga fiolerna i Bachs Air spelas på låg volym på en cd-spelare.

Den ödesmättade melodin illustrerar de känslor som finns på Västra Skedvis skola dagen efter beslutet om nedläggning.

- Det är väldigt sorgligt, säger nioåriga Natalija Thörn.

Många i föräldragruppen har anat att det skulle sluta med nedläggning. Men ett litet hopp har ändå spirat ända fram till i måndags kväll strax före åtta när politikerna tog det slutgiltiga beslutet i Köpings Folkets Hus.

Nu kan förslaget om en alternativ skola i naturnära miljö definitivt förpassas till pappersinsamlingen. Slaget är över. Efter vårterminens utgång är det buss till Kolsva som gäller.

- Det kom inte som någon chock. Vi har haft det på känn. Men visst är det sorgligt, säger fritidspedagogen Malin Andersson, som också vill ge en eloge till föräldrarna för deras starka engagemang.

Åsa Jönsson är en av dessa föräldrar som skissat på en alternativ lösning och uppvaktat kommunpolitikerna de senaste månaderna.

- Jag arbetar själv som lärare i Fellingsbro och tycker att verksamheten i Västra Skedvi är unik. Om vi hade fått chansen att vidareutveckla skolan så tror jag att fler hade varit intresserade att komma hit.

Anita Petterson jobbar på dagiset i Västra Skedvi. Efter 25 år som lärare på olika förskolor har hon en del att jämföra med.

- Det här är den finaste barngruppen jag har jobbat med. Barnen är väldigt jordnära. Jag tycker att det här är jättesynd. Miljön här omkring är den finaste man kan tänka sig, säger hon och nämner närheten till skog, lantbruk och Västra Skedvisjön.

Under rasten glömmer plötsligt barnen bort det där viktiga beslutet som rör byns framtid. För visst är det väldigt kul att snurra väldigt fort i den stora gungan och leka att den är en karusell. Och visst är det väldigt spännande att jaga varandra i skogsdungen.

Busspendling till Kolsva är någonting som händer någon gång långt efter påsk. Någon gång efter att barnen har målat klart äggkartongerna och limmat på hjul, lysen och registreringsskyltar.

Magnus Gustafson

Publicerad i Bbl/AT 31/3-2004