Köpingssöner i fotbollens finrum

I samband med Svenska Fotbollförbundets 100-årsjubileum har den nationella fotbollens Hall of Fame inrättats. Bland de elva första som valts in i finrummet återfinns två Köpingsbor – allroundspelaren ”Kalle Köping” och ”fotbollsgeneralen” Anton Johanson.

Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker, SFS, tog i höstas ut en premiärelva till det svenska Hall of Fame inför fotbollförbundets 100-årsjubileum i år. Spelare, ledare, tränare och journalister har konkurrerat om utmärkelserna. Den tre man starka juryn, där bland andra den legendariske sportjournalisten Bo Hansson ingår, har haft som mål att få med personer från 1900-talets samtliga decennier. Brytsäkre backen Orvar Bergmark, nickspecialisten Ralf Edström, målskytten Gunnar ”il Pompiere” Nordahl, fotbollskonstnären Torbjörn Nilsson och damfotbollspionjären Pia Sundhage återfinns bland de utvalda.

Men här finns även två Köpingsbor – allroundspelaren Kalle Köping och fotbollsgeneralen Anton Johanson. Kalle Köping, eller Köping Gustafsson, gjorde det första målet i den första landskampen som Sverige spelade den 12 juli 1908 när Norge slogs med 11-3. Han spelade elva matcher för Leicester i England och medverkade i fyra OS-turneringar, den sista i Paris 1924. Med Djurgården blev han svensk mästare.

Anton Johanson var sekreterare i 16 år och ordförande i 15 år i fotbollförbundet i början av seklet. Köpingsbon var dessutom FIFA-ledamot och drev under en period ishockeyförbundet.

Den gamle sportjournalisten Lars-Gunnar Björklund ifrågasätter valet av några av namnen i Hall of Fame. Men han gläds över att de två Köpingsborna finns representerade.

- Man kan diskutera några av namnen. Men de två Köpingsborna går inte att diskutera, säger han och menar att båda förtjänar utmärkelsen.

De representerar en tidig svensk idrottshistoria som många inte känner till.

- Kommunikationerna är så snabba i dag och de nya sportjournalisterna är inte lika intresserade av idrottsarvet som folk i min generation varit, säger Lars-Gunnar Björklund och fortsätter:

- För mig är Kalle Köping någon form av ikon, en bortglömd man som betytt mer än vad folk tror. Kalle var duktig i alla idrotter och uppskattad av väldigt många. Det är otroligt synd att man aldrig fick chansen att träffa honom.

Även Anton Johanson har gjort intryck på den före detta sportreportern.

- Han var en av de största ledarna i Sverige. Han var väldigt duktig. Men han var stentuff och kom på kant med folk. Det verkar som Köpingsborna kommer på kant med folk, säger han och tänker på att Kalle Köping hamnade i en konflikt med fotbollförbundet efter OS i Antwerpen 1920.

Hall of Fame som begrepp är etablerat. Lars-Gunnar har besökt ishockeyns Hall of Fame i Toronto och simningens motsvarighet i Florida. I Göteborgs egen Hall of Fame, där alla idrotter ingår, finns Lars-Gunnar Björklund själv invald. Han stöder idén att inrätta ett svenskt Hall of Fame för fotbollen.

- Grejen är ganska enkel. Sätt ihop en jury och välj folk. Men att det bara ska finnas på dator vet jag inte om det är så bra. Det borde finnas ett särskilt fotbollsmuseum att besöka.

Magnus Gustafson

Publicerad i Bbl/AT 13/4-2004