Traktorer för barnen och gratis kaffe för föräldrarna

Någon försäljare syntes inte till vid traktorvisningen på Lantmännen Maskin i Köping i lördags. Men det var inte något som störde besökarna. Barnen provsatt de nya traktorerna medan de vuxna samlades i grupper ute på gården med varsin plastmugg med gratis kaffe.

- Det är ju bara att se sig omkring. De flesta står och pratar med varandra och dricker kaffe, sa Börje Jansson från Hägersta i Munktorp.

- Vad som helst här hade varit intressant att köpa om man hade haft råd. Men man är ju här mest för skojs skull. För att träffa andra bönder, sa Anders Karlsson från Vallsta.

- Var och en går väl mest och klappar sin egen ko annars, inflikade Börje Jansson.

- Ja, du har kor kvar i alla fall? frågade Anders Karlsson.

- Ja, jag har ett fyrtiotal. Men det är inte många som har kor i Munktorp längre, svarade Börje Jansson och kliade sig i huvudet medan han försökte komma ihåg hur många mjölkkobönder det finns i byn.

- Jag tror att det finns fem stycken om man räknar med mig. 1982 fanns det 48 mjölkkobesättningar i Munktorp.

Anders Karlsson, som tillsammans med brodern driver Vallsta Lantbruk som främst producerar spannmål, skruvade lite på sig.

- Nä, nu börjar det bli kallt. Jag tror jag ska gå in och ta en korv, sa han.

Just som Anders, Börje och Börjes brorsa Rune hade laddat upp med gratis kaffe och likaledes gratis korv dök försäljaren upp från ingenstans. För ett ögonblick blev stämningen lite orolig när det lät som försäljaren förhörde en av besökarna om hur många korvar han hade tagit.

Men inom bara några minuter var han borta igen. Och alla kunde pusta ut.

Magnus Gustafson

Publicerad i Bbl/AT, 22/3-2004